Hvad yoga er!

Yoga bliver mere og mere populært og mere og mere udbredt - og det gør mig glad! Men jeg fornemmer også, at det bliver mere og mere uklart, hvad yoga ER. I denne tid hvor der er massivt fokus på helse, kropsdyrkelse, ekstremsport og præstationer, er yoga for mange gået hen og blevet en træningsform.

Jeg hører folk sige: "Det var en fed yogatime - jeg var øm i flere dage efter" eller: "Jeg viser mig ikke der igen, før jeg kan nå mine tæer ligesom alle de andre".

Lad mig slå fast: Yoga er ikke en sport eller en konkurrence. Der er ingen vindere eller tabere, og det gælder ikke om at præstere eller være bedre end sidemanden. Det er heller ikke en træningsform, selvom der ikke er tvivl om, at man bliver stærkere, smidigere og sundere af yoga. Yoga bliver ikke mere effektivt af at være hårdt eller avanceret. Det ligger bare i tiden, at det skal være hårdt, hvis det skal virke.

Jeg mener, at man snyder sig selv for en for en masse fantastiske oplevelser ved yogaen, hvis man reducerer den til motion eller til præstation. I begge tilfælde er dit fokus i den ydre verden - på din fysiske krops formåen i forhold til andres.

I virkeligheden er yoga en dyb transformationsproces, hvor en regelmæssig praksis af yogaøvelserne vil kunne hjælpe dig til at vende blikket indad, iagttage sindet og stilne sindet for at kunne opnå ny selvindsigt. Ro, velvære og en veltrænet krop er velkomne sidegevinster, men hvis du ønsker at fordybe dig i din yogapraksis, må du ekspandere din opfattelse af yogaen.

Måske kender du yogaens otte grene (Patanjali). De fysiske yoga-øvelser er i virkeligheden kun en lille del af yogaen.

1: Yama omhandler vores sociale opførsel, altså hvordan vi behandler andre og vores verden.

2: Niyama omhandler indre disciplin og ansvar for, hvordan vi behandler os selv.

3: Asana er den fysiske del af yoga - yogaøvelserne.

4: Pranayama er åndedrætsøvelser. Prana betyder livsenergi eller livskraft.

5: Pratyahara betyder tilbagetrækning af sanser. Det er det der sker, når vi vender opmærksomheden væk fra den ydre verden og ind i os selv.

6: Dharana betyder koncentration og fokus. Det kan kaldes meditation med objekt eller mindfulness.

7: Dhyana er uforstyrret meditation uden objekt. Forskellen på dharana og dhyana er, at man i dhyana ikke oplever ydre eller indre distraktioner, men ”opsluges” i meditation og mister tid og sted.

8: Samadhi er det ultimative mål med yoga. Det kaldes en tilstand af over-bevidsthed, fordi man oplever absolut forening med universet.

Du behøver ikke at mestre disse otte grene for at få stor glæde af yoga i dit liv, men en forståelse for at yoga handler om mere end styrke, smidighed og præstation, vil kunne berige din praksis og starte din nye yogarejse.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!